2010. június 21., hétfő

Megrázó villámhír, avagy kétszer nem csap ugyanoda

Még hogy itt nem történik soha semmi izgalmas.

Tegnap este hazajött az Elp egy hosszú hétvégényi horgászásról (örömmel jelentem, hogy a horgásztúra során egyetlen hal sem sérült meg), és némi pakolászást követően elvonult zuhanyozni. Pár perccel később kissé feszülten bukkant elő újra, és azt mondta, hogy úgy néz ki, ráz a zuhanyzóban a csap. Mármint hogy úgy elektromosan.

Ennek fele se tréfa alapon előszedtük a fázisceruzát, és valóban, a csap, a zuhanyrózsa és úgy általában véve minden fémtárgy világításra késztette az eszközt. A villámgyors troubleshooting felfedte, hogy a jelenség összefüggésben áll a villanykapcsolóval, azaz csak akkor bizserget a csap, mikor fel van kapcsolva a pilács; valamint megkockáztattuk a feltevést, hogy a fal beázási foka is hozzájárulhat a rázáshoz (már panaszkodtunk a szerelőnek emiatt - valószínűleg nem fürdőszobába való fúgát alkalmaztak, vagy ha olyan nincs is, mert mondjuk szilikont kellett volna használniuk, akkor simán rosszul csinálták, mert zuhanyzáskor a zuhanytálca alá folyik a víz, meg a fali csempe is beázik.) Főleg, mert ma reggel már csak a zuhanyzóbeli csap rázott, a zuhanyrózsa már nem. Szóval lehet, hogy fut a falban egy nem jól szigetelt vezeték. 
Nem mondom, nem villanyozott fel a hír, hogy az oly nagyra becsült FI relé ez esetben pont semmit nem csinál, bezzeg mikor az Elp a konyhában szerelt, akkor is lekapcsolt a főbiztosíték, ha rosszul fogta a csavarhúzót.

Míg ki nem derül, hogy mégis mi a dudva van, és persze míg ki nem javítják, a zuhanyzót természetesen nem használjuk. Szerencsére a megfelelő szélirányon kívül más is megóv minket szociális kapcsolataink elvesztésétől: van egy kád is, amit alaposan bevizsgáltunk, és úgy találtuk, hogy csak a víz folyik benne. :)

1 megjegyzés: