2010. július 7., szerda

A rendszergazdákról úgy általában

Disclaimer: az eset nem velem történt, már megoldódott, és csak példaként szolgál.

Rendszergazdából kétféle van: a linuxos és a windowsos. Aki ebbe a két csoportba nem tartozik, az vagy nem rendszergazda, vagy nem ért a csoportba rendezéshez.

Sokan, főleg kívülállók és kezdő rendszergazdák gondolják úgy, hogy a linuxosok durva, antiszociális egyének, akiknek egyetlen szórakozása a windowsos rendszergazdák porba tiprása. Pedig...

Alaphelyzet: a Közepesen Tapasztalt Windowsos Rendszergazda* olyan problémába ütközik, amit nem tud megoldani, ezért úgy gondolja, megkérdez másokat is. Belép egy olyan baráti chatszobába, ahol vannak windowsos és linuxos rendszergazdák is, és így szól: 
emberek, elment a videokártya gyorsítótárából a háttérkép, és sehogy se tudom visszacsalogatni. valami ötlet?

A legeslegeslegelső válasz egy linuxostól érkezik: 
hasznalj peldául rendes operacios rendszert :)

A második válasz is linuxostól érkezik: felajánlja, hogy kiír neked egy Ubuntu/Kubuntu/Knoppix/Slackware telepítőlemezt és nagyon szívesen segít a telepítésben és a konfigurálásban. (Természetesen itt is smiley zárja a mondatot.)

A Közepesen Tapasztalt Windowsos Rendszergazda, mivel ekkor már legalább három órája szenved a problémával, és az idegei elég ramaty állapotban vannak, olyan erősen markolja az asztalt, hogy belefehérednek az ujjai, és minden erejével azon van, hogy ne javasolja az említett telepítőlemez végbélkúpként történő alkalmazását. 

Ha valamivel Tapasztaltabb Windowsos Rendszergazda lenne, akkor tudná, hogy a linuxos egyik kezével begépelte ezeket a javaslatokat, a másik kezével viszont vagy lecsapott egy másik dimenzióban élő windowsos haverjára, hogy az hallott-e már ilyen esetről, vagy épp bebootol egy épp kéznél levő windowsos gépet, hogy azon megpróbálja reprodukálni a hibát, a hibakeresést elősegítendő**. 
Esetleg a harmadik kezével rákeres a problémára, mert nem csak a windowsosok képesek hihetetlen dolgokra.

(Valós időben körülbelül négy másodperc telt el a kérdés feltevése óta.)

Ekkor érkezik az első válasz egy windowsostól, ami körülbelül ilyesmi:
hú, hát ilyent még nem láttam... de várj egy percet, utánanézek.

Ezután mindkét oldalról elkezdenek záporozni a kérdések és javaslatok, hogy ezt kapcsolja ki, azt meg be, és állítsa át az eredeti érték felére, és végül vagy találnak megoldást, vagy nem, de akárhogy is legyen, a Közepesen Tapasztalt Windowsos Rendszergazdában az marad meg, hogy ez a linuxos egy rémes alak.

*A neveket és a probléma leírását a szereplők védelmében megváltoztattuk.

**Igazából csak egy egyfajta rendszergazda van: az pedig OS-független és olyan, hogy ha egy százemeletes felhőkarcoló nyolcvanhetedik emeletének erkélyén lóg a korlát külső oldalán, és csak nyolcvanhat és fél emeletnyi levegő választja el a betonra történő csúfos érkezéstől, és az orra alá dugsz egy billentyűzetet, hogy hogyan kell a fluxuskondenzátor felbontását parancssorból megváltoztatni, habozás nélkül elengedi a korlátot - és általában egy rtfm-et még pont be tud írni, mielőtt elhatalmasodna rajta a gravitációs gyorsulás.

2 megjegyzés:

  1. Hehehe, mármint a történet, remélem azért sikerült megoldani.

    **Igen, igen! Vagy, ha ugyanezt a rendszergazdát munka közben hátulról lelövik, miközben lehanyatlik a székről, még lezárja a konzolt. ;)

    Geri

    VálaszTörlés
  2. Heh, és megint igazad van. :)

    Csak a félreértések elkerülése végett: nekem csak mesélte a rángatózó arcú windowsos, és én együttérzően meghallgattam. :)

    VálaszTörlés