2010. április 26., hétfő

A' időnek járásárul

Ah, hová tűntek azok a boldog idők, mikor még izgatottan vártam a reggeli időjárás-jelentést... A szépbeszédű m1-es srác kinyilatkoztatása után már csak azt kellett megtippelni, hogy ha napsütést jósol, akkor vajon kiadós vihar lesz-e, vagy netán jégeső veri el a vetést? (Június elején már csak a legbátrabbak fogadtak havazásra, de egyszer nyertem is, és milyen jól fizetett!) Hozzászokik az ember a hazai időjáráshoz, na.

Ezzel szemben van ugye Hamburg, ahol az időjárás valamivel kevésbé bonyolult - vagy esik, vagy hamarosan esni fog; télen ugyanez, csak néha hó esik eső helyett.

A kettő közt helyezkedik el Hannover, ahová a kalandvágyó hamburgi meteorológia-szakos hallgatók jönnek el borzongani. Itt ugyanis az időjárás egészen vad dolgokra képes: példának okáért szinte mindig fúj a szél. És időnként süt a nap is.

Megnéztem egy időjárás-jelentést az n24 nevű csatornán - kiábrándító. Egész Németország ún. "várható" időjárását elmondták annyi idő alatt, amíg Vissy bácsi még mindig a Dunántúlt mazsolázgatta. Természetesen pontosan olyan idő lett. Csak egy példa: múlt hét keddre azt mondták (előtte levő vasárnap), hogy Hannoverben és közvetlen környékén erősen felhős lesz az idő, reggel szemerkélni fog, a hőmérséklet délutánra felkúszik 15 C fokra. Kedd reggel erősen felhős égre ébredtünk, amiből csöpörészett ez-az, és mikor este nyolc tájt elmentem egy Wetterstation mellett, az 14 C fokot mutatott. Hol itt az izgalom? (Igaz, a szélről egy szót se szóltak.)

Nem árt tudni, hogy a házunkban van valami fotocellás kapcsoló, ami a szelet bekapcsolja, ha lefele megyek a lépcsőn, és kikapcsolja, mikor jövök fel. Ez csak esőben romlik el néha.

Ezért, és még néhány kis szemétségért kárpótol azonban ez a madár, aki szintén nem idevalósi lehet, mert nem tudta, hogy ha az eső pár percre abbamarad, az nem azt jelenti, hogy tényleg abbahagyta. A képen épp szemerkélő esőben gubbaszt és meg van sértődve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése